Pon-Pet: 8h - 16h, Sub-Ned: 8h - 12h
Industrijski dizajn

Industrijski dizajn, svako ko bar malo prati savremenu arhitekturu sigurno se susreo sa ovim izrazom, ali ono što je zanimljivo za industrijski dizajn je to što je on nekad karakterisao jedan pravac u dizajnu, dok danas ovaj izraz menja značenje i po malo „žargonska“ upotreba ovog izraza definiše jedan izmenjeni pravac u dizajnu i arhitekturi.

Ukoliko bi industrijski dizajn morali da predstavimo u jednoj rečenici, njegova najtačnija definicija glasila bi da je industrijski dizajn umetničko oblikovanje predmeta za upotrebu. Industrijski dizajn je interdisciplinarna, naučno – umetnička disciplina koja u svoj sastav uključuje brojne tehničke i umetničke discipline kao i mnoge druge oblasti poput tehnike, tehnologije, računarstva, anatomije, psihologije, arhitekture, slikarstva, vajarstva, menadžmenta, marketinga I ostalih. Nastao je u drugoj polovini 19. veka, sa nastankom serijske industrijske proizvodnje a zatim se doživljava potpun procvat u 20. veku. Industrijski dizajn znači stvaranje proizvoda industrijskim putem pomoću mašina i u velikim serijama. Nastao je kao rezultat industrijske i tehnološke revolucije sa pronalaskom prve parne mašine.

Osnova industrijskog dizajna je u istaknutom predstavljanju materijala i procesa proizvodnje, koje dizajneri obično pokušavaju da prikriju. Dodaje se sirov, nedovršen izgled čak i najpažljivije opremljenim prostorima. Industrijski enterijer je trend koji stavlja akcenat na neutralne tonove, utilitarističke proizvode, cevi, drvo i metal I može se naći u stanovima, ugostiteljskim objektima, modernim domovima i komercijalnim prostorima širom sveta. Rezultat je ,,izgled skladišta” koji kombinuje istinski industrijski osećaj sa raznim drugim stilovima – od zemljanog do uglađenog. Ovaj stil nije samo za ,,nedovršene” prostore, već ga najpoznatiji svetski dizajneri koriste i u uređenju domova, kroz površine od nerđajućeg čelika, metalne konstrukcije osvetljenja i vintidžnameštaja. Tako se svakodnevnim objektima daje šarm starog Londona i Berlina, a najmoderniji dizajn čini da budu potpuno autentični.Prateći trendove u dizajnu, mi smo u našoj radionici izradili neke komade nameštaja kojima se mogu pripisati svojstva modernog izraza “industrijski dizajn”, a neki od njih su prikazani na sledećim fotografijama. To su dva tipa kancelarijskih stolova čija konstrukcija je izrađena od čeličnih cevi koje su ranije imale neku drugu ulogu, ali njihovom grubom obradom I kombinovanjem sa drvnim pločama visokog nivoa obrade dobijeni su ovi proizvodi koji se mogu odlično uklopiti u neke sofisticirane kancelarijske prostore ili adaptirane ofise koji takođe prate liniju industrijskog dizajna”.

Postavila sam parket u sobi i oduševljena sam, definitivno mi je promenilo izgled prostorije! Hvala Berežni stolariji!

Jasmina

Iskoristila sam mini merdevine i za ukras a i za pomoć prilikom teško dostupnih mesta, poput kuhinje i plakara. Super su!

Jelena

Svaka čast Berežni-Kedar stolariji! Nameštaj je extra kvalitetan! Bravo!

Marko