Pon-Pet: 8h - 16h, Sub-Ned: 8h - 12h
Visina kuhinje

Kada je u pitanju nova kuhinja, osim lepog izleda, veoma je bitno da kuhinja bude prilagođena vašoj visini tela. Srećom, postoje određene standardne mere koje mogu da vam posluže kao smernice pri planiranju izrade kuhinje.

Nova kuhinja i izbor elemenata
Kada je vaša nova kuhinja u pitanju, morate paziti na izbor elemenata, kao i na to da vam oni budu u visini očiju. Obratite pažnju na izbor i postavku gornjih elemenata, odnosno da li će svi biti standardni od 60cm sa dvoje vrata i policama iznutra, ili ćete se pre odlučiti za otvorene police.

Radna visina koju bi kuhinja trebalo da ima
Najbitnija mera pri planiranju kuhinje jeste radna visina. Radna visina se meri između poda i savijenog lakta, gde su ramena lagano nagnuta prema napred kao u prirodnoj situaciji pri pranju sudova. Dobijenu visinu umanjimo za 10-15cm i na taj način dobijemo idealnu radnu visinu, koju bi vaša kuhinja trebalo da ima.

Ne zaboravite na prostor za stopala putem sokli (postolje za donji deo kuhinje)
Takođe jedna od bitnijih stavki, kada je u pitanju nova kuhinja je prostor za noge, jer ko ne obrati pažnju na taj deo imaće problema sa nabijanjem prstiju/palčeva nogu na donji element. Da ne biste izgubili dragoceni prostor za fioke, preporučuje se da sokle budu na donjoj granici standardne mere visine sokle. U ovom slučaju se standardne mere kreću između 10-20cm visine sokle koje su uvučene 8-10cm.

Ugradnja visećih elemenata u visini očiju
Posebnu pažnju obratite na visinu ugradnje visećih elemenata. Tu se nalaze češće korišćene namirnice, posude, uređaji itd. Zato bi najpristupačnije mesto trebalo dobro da se iskoristi, kako bi nova kuhinja bila funkcionalna. U visokim ormarima možete smestiti plehove, tiganje, pekače i na taj način možete lakše manipulisati stvarima. Za idealnu visinu ugradnje rerne se uzima sopstvena visina ramena kao standardna mera. Za normalan rad u kuhinji potrebno je da obratite pažnju da sav kuhinjski pribor koji češće koristite bude na dohvatu ruke. Na taj način ćete izbeći često pružanje i savijanje i sačuvati vaša leđa.

Postavila sam parket u sobi i oduševljena sam, definitivno mi je promenilo izgled prostorije! Hvala Berežni stolariji!

Jasmina

Iskoristila sam mini merdevine i za ukras a i za pomoć prilikom teško dostupnih mesta, poput kuhinje i plakara. Super su!

Jelena

Svaka čast Berežni-Kedar stolariji! Nameštaj je extra kvalitetan! Bravo!

Marko